Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warstwy kruchego ciasta przekładane masą budyniową z kwaśną śmietaną i to wszystko bez pieczenia
Masa:
Cukier i skrobię wymieszaj w garnku. Dodaj jajko i połącz trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i ponownie połącz do uzyskania jednolitej masy.
Powstałą masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką przez ok. 6 min, aż do zgęstnienia.
Garnek zestaw z ognia i dodaj masło oraz wanilię i ponownie wymieszaj.
Gotową masę przelej do worka cukierniczego, nie odcinaj końcówki. Najłatwiej to zrobić umieszczając worek w wysokim naczyniu.
Ciasto:
Mąkę wymieszaj z cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozetrzyj z mąką tworząc kruszonkę.
Wsyp gotową kruszonkę na patelnię i upraż na złoty kolor.
Złożenie ciasta:
Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Kruszonkę podziel na cztery części i jedną z nich wysyp na dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij lekko za pomocą łyżki.
Odetnij niewielki rożek z worka cukierniczego i wyciśnij 1/4 masy tworząc coś w rodzaju spirali – zobacz na filmie.
Tak samo postępuj tworząc cztery warstwy ciasta i cztery warstwy masy.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Wierzch ciasta posyp startą białą czekoladą.
Staraj się kroić ciasto delikatnie, pamiętając że jego warstwy są dosyć kruche.
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4442
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243691
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4442
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243691
Składniki
Masa: Cukier i skrobię wymieszaj w garnku. Dodaj jajko i połącz trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i ponownie połącz do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką przez ok. 6 min, aż do zgęstnienia. Garnek zestaw z ognia i dodaj masło oraz wanilię i ponownie wymieszaj. Gotową masę przelej do worka cukierniczego, nie odcinaj końcówki. Najłatwiej to zrobić umieszczając worek w wysokim naczyniu.
Ciasto: Mąkę wymieszaj z cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozetrzyj z mąką tworząc kruszonkę. Wsyp gotową kruszonkę na patelnię i upraż na złoty kolor.
Złożenie ciasta: Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Kruszonkę podziel na cztery części i jedną z nich wysyp na dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij lekko za pomocą łyżki. Odetnij niewielki rożek z worka cukierniczego i wyciśnij 1/4 masy tworząc coś w rodzaju spirali – zobacz na filmie. Tak samo postępuj tworząc cztery warstwy ciasta i cztery warstwy masy. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Wierzch ciasta posyp startą białą czekoladą. Staraj się kroić ciasto delikatnie, pamiętając że jego warstwy są dosyć kruche.
Przepisy Desery
Desery
Deser z bitą śmietaną
Desery
Czekoladowe muffinki z budyniem. Słodki prezent na Dzień Mamy
Desery
Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy
Desery
Sernikobrownie z rabarbarem
Deser z bitą śmietaną
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 8
Czekoladowe muffinki z budyniem. Słodki prezent na Dzień Mamy
Szukasz prezentu dla bliskiej osoby? Czekoladowe muffinki z budyniem są wpros...
Odsłon: 22