Do góry

Desery Przepis na:

Niesamowite ciasto przekładane bez pieczenia

Niesamowite ciasto przekładane bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 3142

Dodano:

Odsłon: 16608

Warstwy kruchego ciasta przekładane masą budyniową z kwaśną śmietaną i to wszystko bez pieczenia

Składniki

  • Masa:
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 360 g kwaśnej śmietany
  • 35 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g cukru
  • 110 g zimnego masła
  • Dodatkowo:
  • 50 g startej białej czekolady
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Niesamowite ciasto przekładane bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Masa:

    Cukier i skrobię wymieszaj w garnku. Dodaj jajko i połącz trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i ponownie połącz do uzyskania jednolitej masy.
    Powstałą masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką przez ok. 6 min, aż do zgęstnienia.
    Garnek zestaw z ognia i dodaj masło oraz wanilię i ponownie wymieszaj.
    Gotową masę przelej do worka cukierniczego, nie odcinaj końcówki. Najłatwiej to zrobić umieszczając worek w wysokim naczyniu.

  2. Ciasto:

    Mąkę wymieszaj z cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozetrzyj z mąką tworząc kruszonkę.
    Wsyp gotową kruszonkę na patelnię i upraż na złoty kolor.

  3. Złożenie ciasta:

    Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
    Kruszonkę podziel na cztery części i jedną z nich wysyp na dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij lekko za pomocą łyżki.
    Odetnij niewielki rożek z worka cukierniczego i wyciśnij 1/4 masy tworząc coś w rodzaju spirali – zobacz na filmie.
    Tak samo postępuj tworząc cztery warstwy ciasta i cztery warstwy masy.
    Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
    Wierzch ciasta posyp startą białą czekoladą.
    Staraj się kroić ciasto delikatnie, pamiętając że jego warstwy są dosyć kruche.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Borynowa 10 kwietnia Bzdura, kruszonka na patelni się rozpuści i zrobi sie płynna masa. A kwaśna śmietana się zważy. Nic z tego nie wyjdzie Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń