Do góry

Desery Przepis na:

Norweski sernik - Ostekake

Norweski sernik - Ostekake

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 822

Dodano:

Odsłon: 16642

Osobiście nie jestem fanką serników na zimno i jeśli nie jest on z piekarnika to nie jest wart mojego zainteresowania, ale to ciasto wyjątkowo przypadło mi do gustu. Być może przez konsystencję którą ma. Nie za bardzo lubię gdy sernik ma galaretkowatą konsystencję. Ten jest inny, bo jest kremowy i pomimo dodatku galaretki nic złego się z nim nie dzieje. Delikatny słodki smak z lekką nutą cytrynowego aromatu. Następnym razem planuję wprowadzić dodatkową modyfikację i zamiast galaretki cytrynowej dodać sok z cytryny ze startą skórką i żelatynę. Dzięki temu smak powinien wyjść bardzo delikatny i naturalny. Zachęcam do testowanie i modyfikacji.

Składniki

  • 180g herbatników pełnoziarnistych
  • 100g masła
  • 200-250g serka Philadelphia
  • 100g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 200g śmietany 12%
  • 200g słodkiej śmietanki 36%
  • 0,5 opakowania cytrynowej galaretki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170C.
    Roztopić masło.
    Pokruszyć herbatniki i zmieszać z roztopionym masłem.
    Wyłożyć masę herbatnikową na spód formy do ciasta i ugnieść palcami.
    Podpiec spód w piekarniku przez ok. 10 minut.
    Rozrobić połowę galaretki cytrynowej w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia, ale tak, aby była cały czas płynna..
    Serek Philadelphia wymieszać z cukrem pudrem, śmietaną i pastą waniliową.
    Dodać schłodzoną ciągle płynną galaretkę.
    Ubić słodką śmietanę na pianę i dodać do masy z serka.
    Masę sernikową wylać na spód z pokruszonych herbatników i wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem udekorować owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 17 grudnia 2013 Wygląda i smakuje pewno cudnie ale mam pytanie gdzie kupic pastę waniliowa? Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń