Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście kiedyś ciasto Marysieńka? To idealna propozycja dla wszystkich miłośników kremowych ciast z czekoladowym akcentem. Co bardzo ważne, jego przygotowanie jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Przepis na ciasto Marysieńka z pewnością stanie się hitem tegorocznych świąt.
Rozpocznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Następnie stale miksując dodaj do nich cukier. Kiedy białka będą lśniące, dodaj do nich przesianą przez sitko mąkę oraz kakao. Całość zmiksuj do połączenia składników. Masę przelej do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka), a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. Odlej pół szklanki mleka, a pozostałe zagotuj razem z pastą waniliową. Żółtka utrzyj razem z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj do nich odlane wcześniej mleko, oraz oba rodzaje mąki przesiane przez sitko. Dokładnie zmiksuj razem. Następnie tak przygotowaną masę dodaj stopniowo do gorącego mleka. Gotuj na małym ogniu cały czas miksując aż mocno zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Kiedy budyń stygnie utrzyj masło na puszystą masę. Stopniowo zacznij dodawać do niego zimny krem budyniowy stale miksując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Kajmak lekko podgrzej, aby stał się bardziej płynny. Dodaj do niego posiekane orzechy włoskie.
Złóż ciasto. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Każdy z nich nasącz kawą wymieszaną z wódką. Spód włóż do tortownicy. Wylej na niego połowę kremu budyniowego, tworząc zagłębienie w środku ciasta. W zagłębieniu rozsmaruj masę kajmakową z orzechami. Całość przykryj pozostałym kremem oraz drugim blatem biszkoptowym. Odstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 5 godzin.
W niedużym rondelku podgrzej wszystkie składniki na polewę, aby się dobrze połączyły. Odstaw do przestygnięcia, a następnie jeszcze płynną, ale już gęstą polewą udekoruj wierzch ciasta. Możesz też udekorować nią boki. Całość oprósz dodatkową porcją kakao oraz udekoruj świeżą żurawiną.
Bardzo znane i pyszne ciasto. Ciasto z dwoma ciemnymi biszkoptami i bezą orze...
Odsłon: 15422
Sycylijski deser - rurki z serem riccotta, pistacjami i gorzką czekoladą. Prz...
Odsłon: 7383
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która...
Odsłon: 7375
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 77
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 80
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 44
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 479
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 77
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 80
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 44
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 479
Składniki
Rozpocznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Następnie stale miksując dodaj do nich cukier. Kiedy białka będą lśniące, dodaj do nich przesianą przez sitko mąkę oraz kakao. Całość zmiksuj do połączenia składników. Masę przelej do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka), a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. Odlej pół szklanki mleka, a pozostałe zagotuj razem z pastą waniliową. Żółtka utrzyj razem z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj do nich odlane wcześniej mleko, oraz oba rodzaje mąki przesiane przez sitko. Dokładnie zmiksuj razem. Następnie tak przygotowaną masę dodaj stopniowo do gorącego mleka. Gotuj na małym ogniu cały czas miksując aż mocno zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Kiedy budyń stygnie utrzyj masło na puszystą masę. Stopniowo zacznij dodawać do niego zimny krem budyniowy stale miksując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Kajmak lekko podgrzej, aby stał się bardziej płynny. Dodaj do niego posiekane orzechy włoskie.
Złóż ciasto. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Każdy z nich nasącz kawą wymieszaną z wódką. Spód włóż do tortownicy. Wylej na niego połowę kremu budyniowego, tworząc zagłębienie w środku ciasta. W zagłębieniu rozsmaruj masę kajmakową z orzechami. Całość przykryj pozostałym kremem oraz drugim blatem biszkoptowym. Odstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 5 godzin.
W niedużym rondelku podgrzej wszystkie składniki na polewę, aby się dobrze połączyły. Odstaw do przestygnięcia, a następnie jeszcze płynną, ale już gęstą polewą udekoruj wierzch ciasta. Możesz też udekorować nią boki. Całość oprósz dodatkową porcją kakao oraz udekoruj świeżą żurawiną.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Desery
SERNIK GALARETKOWIEC
Desery
Torcik dla synowej
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 80
Gofry jak z budki.
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 161