Do góry

Desery Przepis na:

Obwarzanki z ciasta francuskiego

Obwarzanki z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 2846

Dodano:

Odsłon: 3187

Czy znajdą się smakosze ciasta francuskiego? Jeśli tak podam wam fajny wymyślony przepis na obwarzanki z masą krówka. Ciastka bo chyba mogę ich tak nazwać robi się bardzo szybko i są pyszne. Mam nadzieję że podobają wam się moje przepisy. Postaram się co jakiś czas wymyślać coś nowego i podzielić się z wami przepisem chociaż obiady codziennie gotuję bo nie mogłabym usiedzieć gdybym nie zjadła gotowanego.

Składniki

  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 3 łyżki tak około masy kajmakowej.
  • dodatkowo :
  • 1 małe jajko,
  • 4 łyżeczki cukru kryształ.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Obwarzanki z ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Gotowe ciasto francuskie w poprzek pokroić na paski po 5 cm. Na tak przygotowane paski, na każdy osobno nałożyć końcówką łyżeczki na brzeg paska masę kajmakową.

  2. Gdy już masa jest wyłożona zawinąć z masą na dwa razy sklejając końce i przyciskając lekko cały pasek formując wężyka.

  3. Następnie gotowy wężyk przewinąć dwa razy formując obwarzanka, robi się to bardzo łatwo.

  4. Gotowe uformowane obwarzanki ułożyć na blaszce sklejonym w stronę blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem i posypać dość obficie cukrem kryształ.

  5. Gotowe obwarzanki wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.

  6. Ciastka wyszły bardzo smaczne nadają się do kawy, dla dzieci oraz gości. Ja zrobiłam z jednej porcji ciasta jeśli ktoś chce większą ilość wystarczy zwiększyć składniki. Mi wyszło 8 sztuk takich ciasteczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń