Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne , pyszne bułeczki na drugie śniadanie.
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 154
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 19
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 129
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 154
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 19
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 129
Składniki
Do miski pokruszyć drożdże , dodać cukier , trochę ciepłego mleka , łyżkę mąki , wymieszać , pozostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, rozpuścić z masłem. Żółtka ubić. Kiedy drożdże ruszą dodać do mąki , dodawać mleko rozpuszczone z masłem , sól, ubite żółtka, zagnieść ciasto , aż będzie odchodziło od naczynia.
Odstawić 40 minut do wyrośnięcia. Blachę do pieczenia z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 6 porcji. Każdą rozwałkować. Ser pokroić w kostkę. Żurawinę opłukać. Na każdą część ułożyć kostkę sera i trochę żurawiny.
Uformować bułeczkę. Białka ubić , zanurzyć wierzch bułeczki a następnie zanurzyć w czarnuszce lub sezamie . Ułożyć na blaszce. Tak postępować do wyczerpania składników.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić bułeczki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.