Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 82
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15985
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 114
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 457
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 304
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 97
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 82
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15985
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 114
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 457
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 304
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 97
Składniki
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić do powstania kruszonki i schłodzić w lodówce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać pozostałe mleko i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto ręcznie lub robotem. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć borówki lub inne nadzienie. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem sklejeniem do dołu. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 25 minut. Smacznego!