Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3839
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 356
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3839
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 356
Składniki
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić do powstania kruszonki i schłodzić w lodówce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać pozostałe mleko i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto ręcznie lub robotem. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć borówki lub inne nadzienie. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem sklejeniem do dołu. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 25 minut. Smacznego!