Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 166
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 976
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8759
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3092
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 166
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 976
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8759
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3092
Składniki
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić do powstania kruszonki i schłodzić w lodówce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać pozostałe mleko i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto ręcznie lub robotem. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć borówki lub inne nadzienie. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem sklejeniem do dołu. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 25 minut. Smacznego!