Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 39507
Dziś proponuję danie z kotletów mielonych, ziemniaków i sosu z groszkiem ziel...
Odsłon: 244
Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Odsłon: 256
Oczywiście był pięknie wyrośnięty ale na zdjęciu wyszedł jak zwykle.
Odsłon: 222
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 39507
Dziś proponuję danie z kotletów mielonych, ziemniaków i sosu z groszkiem ziel...
Odsłon: 244
Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Odsłon: 256
Oczywiście był pięknie wyrośnięty ale na zdjęciu wyszedł jak zwykle.
Odsłon: 222
Składniki
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić do powstania kruszonki i schłodzić w lodówce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać pozostałe mleko i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto ręcznie lub robotem. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć borówki lub inne nadzienie. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem sklejeniem do dołu. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 25 minut. Smacznego!