Do góry

Desery Przepis na:

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3214

Dodano:

Odsłon: 232

Bardzo efektowne ciasto z rabarbarem do góry nogami, z migdałową kruszonką na spodzie

Składniki

  • CIASTO
  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany albo jogurtu naturalnego
  • KRUSZONKA
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki posiekanych drobno migdałów
  • 5 łyżek mąki
  • NA WIERZCH
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • masło do wysmarowania formy.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Odwrócone ciasto z rabarbarem

Przygotowanie

  1. Formę do pieczenia z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
    Spód posmarować masłem.

    Składniki na kruszonkę umieścić w mikserze i zmiksować albo wyrobić w rękach na grudki i wstawić do lodówki.

    W misce zmieszać mąkę na ciasto z solą i proszkiem do pieczenia.
    W drugiej misce miksować masło z cukrem aż będzie delikatnie i zbieleje ( kilka minut).
    Dodać jajko, miksować, dodać łyżkę mąki, miksować, następnie znów jajko, zmiksować, mąkę i jajko. Na koniec dodać resztę mąki i śmietanę/jogurt - zmiksować.

  2. Rabarbar pokroić na cienkie, podłużne plasterki. Spód formy podsypać cukrem, ułożyć rabarbar wokoło formy tak, żeby boki się lekko na siebie nachodziły, posypać cukrem.

  3. Na rabarbar wylać ciasto, na wierzch przesypać kruszonkę.
    Piec 50 minut w 180 stopniach.
    Wyjąć, przestudzić i odwrócić na talerz.
    Można przed podaniem posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń