Do góry

Desery Przepis na:

Oponki drożdżowe bez sera

Oponki drożdżowe bez sera

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 90050

Dodano:

Odsłon: 50774

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na oponki drożdżowe bez sera, oponki są bardzo smaczne i puszyste. Polecam :)

Składniki

  • Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt oponek
  • 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka (użyłam L)
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g cukru kryształ (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • -----------------------------------
  • cukier puder do oprószenia oponek
  • -----------------------------------
  • tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Oponki drożdżowe bez sera

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru, około 50 ml letniego mleka i dużą łyżkę mąki i mieszam łyżką. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut.

  2. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta i mieszam łyżką, tak aby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 5 minut, do momentu aż stanie się gładkie – ciasto możemy wyrobić robotem.
    Ciasto jest dość luźne więc nie naciskam go zbyt mocno.
    Gotowe ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość.

  3. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 1 centymetra. Z rozwałkowanego wykrawam krążki dużą foremką a środek wykrawam małą foremką.
    Oponki układam na papierze do pieczenia, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

  4. Smażenie:
    Do gorącego tłuszczu wkładam oponki i smażę z każdej strony po około 1 minucie na brązowy kolor. Usmażone układam na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z tłuszczu.

  5. Oponki są gotowe, Życzę udanego smażenia i smacznego

    Pozdrawiam serdecznie babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń