Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajskiej. Jest ona znana ze swojej luksusowej tekstury i wyjątkowego smaku. Łączy wysokiej jakości kakao, tahini, pistacje i chrupiące ciasto kataifi. Z podobnych składników zrobione są oponki dubajskie, które przyjemnie chrupią przy każdym gryzie. Czekoladowa skorupka otula rozpływającą się w ustach pistacjowo-sezamową masę. Przenieś wykwintny smak dubajskiego deseru do własnej kuchni.
Silikonowa foremka na 6 donutów
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 224
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 263
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 325
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 224
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 263
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 325
Składniki
Na początku rozpuść czekoladę. Przygotuj silikonową foremkę do donutów. Jeśli chcesz, aby z wierzchu oponek dubajskich były dekoracyjne pistacje, pokruszone wsyp na spód foremki (ten krok możesz jednak pominąć). Następnie wlej połowę czekolady do foremek i wstaw do lodówki.
W międzyczasie rozpuść masło na patelni, dodaj ciasto kataifi i smaż, aż będzie złocistobrązowe i chrupiące. Zdejmij z ognia, dodaj tahini i krem pistacjowy. Wymieszaj do połączenia składników.
Wyjmij foremkę z lodówki, przełóż łyżeczką masę (podziel na równe porcje). Następnie zalej pozostałą częścią roztopionej czekolady - tak, aby masa była całkowicie zakryta.
Oponki dubajskie wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, żeby czekolada całkowicie stężała.