Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3328

Dodano:

Odsłon: 40862

Pulchne, delikatne oponki - ilovebake.pl

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 g białego sera, mielonego ( użyła sera z wiaderka dobrej jakości )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • łyżka spirytusu
  • DODATKOWO: smalec lub olej do smażenia cukier puder do oprószenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, proszku do pieczenia, sera, jak, śmietany i cukru zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus. Na mocno posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem w środku mniejsze otworki. W rondelku rozgrzewamy olej lub smalec i na gorący ( temp. 180 C ) wkładamy oponki. Smażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 17 stycznia 2014 Jajek nie potrzeba? bo w przepisie ich nie ma... pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 17 stycznia 2014 Na pewno pyszne, trzeba zrobić w karnawale.
Na Twoim przepisie nie można się zawieść,
pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń