Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe - błyskawiczne!

Oponki serowe - błyskawiczne!

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3113

Dodano:

Odsłon: 11353

Przepis prosty i często pojawiający się u mojej Babci, nie tylko z okazji karnawału ale i w ciągu całego roku w postaci niewielkich pączków. O ile tradycyjne pączki zwykłam nadziewać już po ich smażeniu, o tyle te spokojnie nadziałam przed. Genialna okazała się tu moja sprawdzona marmolada z pigwy, która ma konsystencję jeszcze bardziej zwartą niż te sklepowe. Jestem z niej bardzo zadowolona. Jak i z tych pączków – nie są przesiąknięte tłuszczem, skórka jest delikatnie chrupiąca a środek mięciutki :) Jeżeli zaczynacie swoją pączkową przygodę to ten przepis sprawdzi się idealnie.

Składniki

  • 40 dag sera białego (u mnie półtłusty)
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 1 duże jajo lub 2 mniejsze
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 1l oleju rzepakowego do smażenia
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru przesianego
  • kilka łyżek syropu (u mnie grenadyna, ale spokojnie możecie ją zastąpić wybranym smakiem np. syropem malinowym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przez praskę przeciskamy ser lub dokładnie ugniatamy go widelcem. Dodajemy do niego rozbełtane jajko i śmietanę, mieszamy z cukrami. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do niej sody – stopniowo dodajemy do sera i wyrabiamy. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką kółka, w środku kieliszkiem robimy otwór. Olej rozgrzewamy. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy oblane lukrem, najlepiej na ciepło.

  2. Składniki mieszamy. Lukier ma być gęsty, na oponkach się rozpłynie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń