Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki, ale są znacznie mniej kaloryczne! To wspaniała propozycja dla osób, które chcą świętować Tłusty Czwartek w zdrowszy sposób.
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej
Składniki
- 360 g mąki pszennej
- 240 ml ciepłego mleka
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 7 g drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- oliwa do smarowania
- cukier puder do podania
Składniki
- 360 g mąki pszennej
- 240 ml ciepłego mleka
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 7 g drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- oliwa do smarowania
- cukier puder do podania

Etapy przygotowania
Masło rozpuść i ostudź.
W małej misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Odstaw na 5-10 minut, aż zacznie bulgotać.
W misie miksera z hakiem do ciasta drożdżowego ubij masło, jajka i pozostały cukier do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj zaczyn drożdżowy i ponownie przemieszaj.
Dodaj mąkę i sól. Mieszaj na niskich obrotach aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez ok. 5 minut.
Przenieś ciasto do dużej, lekko naoliwionej miski. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 75 minut, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Wytnij oponki za pomocą dedykowanej foremki do wycinania donutów. Możesz też użyć szklanki i kieliszka, by stworzyć idealne okręgi.
Umieść oponki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Frytkownicę rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Koszyk spryskaj lub posmaruj oliwą. Układaj oponki partiami w koszu, pozostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca między sobą.
Smaż pączki przez ok. 6 minut, do uzyskania złotego koloru.
Gotowe oponki z frytkownicy beztłuszczowej wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22061
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 98
Ostatnio komentowane przepisy

Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22061
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 98



Składniki
- 360 g mąki pszennej
- 240 ml ciepłego mleka
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 7 g drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
- oliwa do smarowania
- cukier puder do podania
Masło rozpuść i ostudź.
W małej misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Odstaw na 5-10 minut, aż zacznie bulgotać.
W misie miksera z hakiem do ciasta drożdżowego ubij masło, jajka i pozostały cukier do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj zaczyn drożdżowy i ponownie przemieszaj.
Dodaj mąkę i sól. Mieszaj na niskich obrotach aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez ok. 5 minut.
Przenieś ciasto do dużej, lekko naoliwionej miski. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 75 minut, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Wytnij oponki za pomocą dedykowanej foremki do wycinania donutów. Możesz też użyć szklanki i kieliszka, by stworzyć idealne okręgi.
Umieść oponki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Frytkownicę rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Koszyk spryskaj lub posmaruj oliwą. Układaj oponki partiami w koszu, pozostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca między sobą.
Smaż pączki przez ok. 6 minut, do uzyskania złotego koloru.
Gotowe oponki z frytkownicy beztłuszczowej wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smaczności;)
Mniam, mniam ależ smaczne oponki. .;)