Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, kruche ciasto, ciekawe nadzienie z tartymi jabłkami i orzechami włoskimi i dekoracyjne połówki jabłek.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457971
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1523
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457971
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1523
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Składniki
Masło zagnieść z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać jajko, mąkę i zimną wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę z ciasta, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę posmarować masłem lub spryskac tłuszczem w sprayu. Ciastem wyłożyć formę i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Odstający brzeg odciąć, z niego zrobimy dekoracyjne listki.
Nadzienie: jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać cynamon i mielone orzechy. Dwa jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do nadzienia. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i nadzienie mokre, można dosypać łyżkę skrobi.
Sześć jabłek średniej wielkości obrać. Przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Ponacinać na kształt wachlarza i skropić sokiem z cytryny.
Nadzienie wyłożyć na kruche ciasto. Następnie położyć nacięte połówki jabłek: jedną na środek, pozostałe wokól. Z resztek ciasta wyciąć małe listki i zrobić kulki. Udekorować według uznania.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia jabłka można posmarować marmoladą.