Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowa tarta z jabłkami

Orzechowa tarta z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 3548

Dodano:

Odsłon: 292

Bardzo smaczne, kruche ciasto, ciekawe nadzienie z tartymi jabłkami i orzechami włoskimi i dekoracyjne połówki jabłek.

Składniki

  • 80 g cukru
  • 160 zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • trochę mąki do podsypania
  • tłuszcz do foremki
  • nadzienie:
  • 2 jabłka+ 6 jablek średniej wielkości
  • 3 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • sok z cytryny
  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • można dodać łyżkę skrobi kukurydzianej
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowa tarta z jabłkami

Przygotowanie

  1. Masło zagnieść z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać jajko, mąkę i zimną wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę z ciasta, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na godzinę.

  2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę posmarować masłem lub spryskac tłuszczem w sprayu. Ciastem wyłożyć formę i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Odstający brzeg odciąć, z niego zrobimy dekoracyjne listki.

  3. Nadzienie: jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać cynamon i mielone orzechy. Dwa jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do nadzienia. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i nadzienie mokre, można dosypać łyżkę skrobi.

  4. Sześć jabłek średniej wielkości obrać. Przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Ponacinać na kształt wachlarza i skropić sokiem z cytryny.

  5. Nadzienie wyłożyć na kruche ciasto. Następnie położyć nacięte połówki jabłek: jedną na środek, pozostałe wokól. Z resztek ciasta wyciąć małe listki i zrobić kulki. Udekorować według uznania.

  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia jabłka można posmarować marmoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń