Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo sycące, zdrowe (oj.. prawie, bo mąkę zawierają), bezpieczne dla cukrzyków, słodycze. Wersję mini łatwiej zabrać ze sobą np. na drugie śniadanie do pracy. Przepis bardzo prosty, 6 składników 6 proporcjonalnych na 12 babeczek.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2250
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 140
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 189
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 191
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2250
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 140
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 189
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 191
Składniki
Przygotowuję wszystkie składniki (masło wcześniej wyjmuję z lodówki, by było w temp. pokojowej).
Jaja myję, rozbijam i ucieram z ksylitolem (ewentualnie cukrem waniliowym) - mikserem na najwyższych obrotach Dodaję masło orzechowe (dziś akurat z orzechów laskowych). Wsypuję proszek do pieczenia i mąkę - po łyżce ciągle mieszając. Zmniejszam obroty miksera na średnie.
Do drugiego naczynia odlewam mniej więcej 1/3 zawartości ciasta i rozprowadzam kakao (łyżką albo mikserem). Silikonową formę na babeczki delikatnie natłuszczam masłem orzechowym (tym, co zostało na łyżce, którą wyjmowałam je ze słoiczka). Do formy wlewam (na oko, ale można posługiwać się łyżką:) : - na dno ok. 1 cm ciasta koloru jasnego - na środek po ok. 3/4 łyżki (mniej niż białego) ciasta koloru ciemnego - na środek znowu białe po ok. 1 łyżce - na środek znowu ciemne - na środek białe jako ostatnią warstwę. Jeśli widzę, że pewnie zostanie mi ciasta więcej niż warstw w przepisie, to po prostu zwiększam ilość ciasta na jedną warstwę, żeby nie bawić się zbyt długo. Tym razem posypałam orzechami, ale tylko dlatego, żeby zaznaczyć, że są orzechowe i żeby zasłonić ewentualne pęknięcia - ta dekoracja nie miała wpływu na smak.
Piekę w temp. 170 st 20-25 minut, w zależności od tego jak ciasto rośnie i jak wypada test suchego patyczka. "glunek" to taka nazwa na ciasto zebrę w rodzinnym żargonie, dlatego potem tylko słyszę pomrukiwania "mm.. dobre te miniglunki" ...