Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, intensywnie orzechowe makaroniki, których zrobienie zajmie Wam niewiele czasu. W formie serduszek świetnie sprawdzą się w Walentynki, ale w każdej innej formie i przy innej okazji będą smakować równie dobrze. Polecam.
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 908
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1719
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4121
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 204
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 908
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1719
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4121
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 204
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut,na wolnych obrotach miksera. Następnie do białek dodajemy zmielone orzechy włoskie. Masę mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników, po czym wypełniamy nią przygotowane foremki. Masa powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut. Lekko przestudzone wyjmujemy z foremek, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne makaroniki kroimy w poprzek, mniej więcej w połowie wysokości ciasteczka. Na jedną z połówek nakładamy pół łyżeczki dżemu truskawkowego, rozsmarowujemy go na ciastku równomiernie, następnie przykładamy drugą połową serduszka. Przełożone dżemem makaroniki polewamy czekoladą.
Przygotowanie polewy błyskawicznej: Do garnuszka wrzucam czekoladę połamaną na kawałeczki, wlewam 2- 3 łyżki wody, wsypuję cukier. Całość podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia... Wiem, wiem, najlepiej byłoby to zrobić w kąpieli wodnej, ale tak jest szybciej :) Oczywiście jest jeden mankament: Podczas rozpuszczania trzeba dobrze pilnować naszej czekolady, cały czas mieszając, w przeciwnym razie może się przypalić. Gdyby była bardzo gęsta i chętna do przypalenia należy dodać jeszcze jedną lub dwie łyżki wody. Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 10- 12 serduszek. Smacznego.