Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe słoneczka

Orzechowe słoneczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 358 Ocena: 3870

Dodano:

Odsłon: 6445

Orzechowe słoneczka to właśnie jeden z tych klasycznych przepisów. Są pyszne, kruche i megaaa orzechowe ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Lukier:
  • 3 białka
  • 200 g cukru pudru
  • Masa orzechowa:
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • mleko do zalania orzechów
  • 1 łyżka spirytusu (lub innego alkoholu)
  • Dodatkowo:
  • około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto.

  2. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki.

  3. Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy małe kółeczka (ja użyłam kieliszka do wódki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy lukrem.

  4. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160° (z termoobiegiem) na złoty kolor (u mnie około 20 minut). Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.

  5. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem, tak aby mleko całkowicie zakryło orzechy. Pozostawiamy je aż wchłoną praktycznie cały płyn. Masę ubijamy na parze. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Układamy ją na garnku z gotującą się wodą, zmniejszamy ogień do minimum i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Gotową pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli wystudzoną masę jajeczną cały czas ubijając masę. Na koniec dodajemy orzechy (całe wraz z ewentualną pozostałością mleka) i alkohol. Całość ucieramy do połączenia składników.

  6. Wystudzone ciasteczka przekładamy masą, a następnie boki każdego z nich obtaczamy w zmielonych orzechach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 stycznia 2018 Jeśli mega orzechowe to biorę w ciemno:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń