Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowe ule to smakowita wariacja na temat słowackich ciastek świątecznych przygotowywanych w specjalnych foremkach (jeśli nie znajdziesz ich w markecie, kupisz je z łatwością w sklepie internetowym). Do przygotowania tego smakołyku wykorzystaj dobrej jakości masło orzechowe, np. ze 100% nerkowców.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3736
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 373
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 689
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3736
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 373
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 689
Składniki
Przygotuj ciasto na „ule”. Pokrusz biszkopty na proszek. Połącz z masłem orzechowym, cukrem pudrem i ajerkoniakiem. Wyrób dłonią na gładką, zwartą masę. Wyreguluj jej konsystencję ilością masła orzechowego.
Podziel masę na niewielkie kulki (w zależności od wielkości foremek – ciasto ma je wypełnić mniej więcej w ¾ objętości). Oprósz kulki cukrem pudrem i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Po kolei napełniaj kulkami ciasta foremki. Końcem drewnianej łyżki wykonuj w cieście otwory na krem. Tak przygotowane „ule” włóż na kilka godzin do lodówki.
Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając ucierania, połącz go z żółtkiem, a następnie cienką strużką wlej ajerkoniak. Dopraw sokiem z cytryny.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim schłodzone ule. Do spodu każdego przyklej okrągły biszkopt. Przechowuj gotowe orzechowe ule w lodówce.