Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowe ule to smakowita wariacja na temat słowackich ciastek świątecznych przygotowywanych w specjalnych foremkach (jeśli nie znajdziesz ich w markecie, kupisz je z łatwością w sklepie internetowym). Do przygotowania tego smakołyku wykorzystaj dobrej jakości masło orzechowe, np. ze 100% nerkowców.
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 885
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1708
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4083
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 140
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 885
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1708
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4083
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 140
Składniki
Przygotuj ciasto na „ule”. Pokrusz biszkopty na proszek. Połącz z masłem orzechowym, cukrem pudrem i ajerkoniakiem. Wyrób dłonią na gładką, zwartą masę. Wyreguluj jej konsystencję ilością masła orzechowego.
Podziel masę na niewielkie kulki (w zależności od wielkości foremek – ciasto ma je wypełnić mniej więcej w ¾ objętości). Oprósz kulki cukrem pudrem i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Po kolei napełniaj kulkami ciasta foremki. Końcem drewnianej łyżki wykonuj w cieście otwory na krem. Tak przygotowane „ule” włóż na kilka godzin do lodówki.
Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając ucierania, połącz go z żółtkiem, a następnie cienką strużką wlej ajerkoniak. Dopraw sokiem z cytryny.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim schłodzone ule. Do spodu każdego przyklej okrągły biszkopt. Przechowuj gotowe orzechowe ule w lodówce.