Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowe ule to smakowita wariacja na temat słowackich ciastek świątecznych przygotowywanych w specjalnych foremkach (jeśli nie znajdziesz ich w markecie, kupisz je z łatwością w sklepie internetowym). Do przygotowania tego smakołyku wykorzystaj dobrej jakości masło orzechowe, np. ze 100% nerkowców.
Smaczne danie :)
Odsłon: 566
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 923
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26113
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 189
Smaczne danie :)
Odsłon: 566
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 923
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26113
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 189
Składniki
Przygotuj ciasto na „ule”. Pokrusz biszkopty na proszek. Połącz z masłem orzechowym, cukrem pudrem i ajerkoniakiem. Wyrób dłonią na gładką, zwartą masę. Wyreguluj jej konsystencję ilością masła orzechowego.
Podziel masę na niewielkie kulki (w zależności od wielkości foremek – ciasto ma je wypełnić mniej więcej w ¾ objętości). Oprósz kulki cukrem pudrem i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Po kolei napełniaj kulkami ciasta foremki. Końcem drewnianej łyżki wykonuj w cieście otwory na krem. Tak przygotowane „ule” włóż na kilka godzin do lodówki.
Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając ucierania, połącz go z żółtkiem, a następnie cienką strużką wlej ajerkoniak. Dopraw sokiem z cytryny.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim schłodzone ule. Do spodu każdego przyklej okrągły biszkopt. Przechowuj gotowe orzechowe ule w lodówce.