Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia

Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1938

Dodano:

Odsłon: 4863

Kasza jaglana i słodkie orzechy nerkowca świetnie razem smakują.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka migdałowego (lub zwykłe)
  • 1 szklanka nerkowców wcześniej namoczonych
  • łyżeczka kakao
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 100 g słodzika/cukru
  • pół szklanki ulubionych orzechów na posypkę(ja dałam laskowe)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę, aby namiękły. Odcedzamy je z wody, dodajemy kakao i blendujemy (można dosłodzić wedle uznania). Powstałą masą wykładamy spód formy (22) i wkładamy do lodówki.

  2. Mleko gotujemy ze słodzikiem/cukrem i aromatem migdałowym. Dodajemy przepłukaną kasze jaglaną.

  3. Ostudzoną kaszę możecie zblendować na masę bez grudek, ja jednak zostawiłam ją w całości tym razem. Przekładamy ją na schłodzony spód.

  4. Ulubione orzechy kruszymy (lub kupujemy już pokruszone) i usypujemy wierzch. Wciskamy delikatnie, aby orzechy weszły w kaszę. Ciasto wsadzamy do lodówki na parę godzin.

  5. UWAGI
    Możecie nie robić spodu,wtedy pomijamy kakao a orzechy dodajemy do masy i mieszamy z kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń