Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowo-bananowy budyń jaglany

Orzechowo-bananowy budyń jaglany

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 101

Pyszny, kremowy i bogaty w witaminy budyń jaglany to świetna opcja na deser dla dzieci.

Składniki

  • kasza jaglana 100 g
  • mleko 3,2% 500 ml
  • Banan 1 szt.
  • Miód 2 łyżki
  • Masło orzechowe 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • migdały do podania
  • Orzechy włoskie do podania
  • Orzechy laskowe do podania
  • jagody goji do podania
  • Banan do podania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechowo-bananowy budyń jaglany

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłukać, wsypać do rondelka z grubym dnem. Zalać 350 ml mleka, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie całe mleko i zrobi się miękka. W czasie gotowania kaszę kilkukrotnie przemieszać, aby się nie przypaliła.

  2. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić dodać miód, masło orzechowe i pokrojonego banana. Zmiksować blenderem na bardzo gładki krem, stopniowo dolewając pozostałą porcję mleka. Budyń przelać do miseczek i udekorować orzechami, jagodami goji i plastrami banana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń