Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 678

Dodano:

Odsłon: 231

Rurki z ciasta orzechowo-makowego z dodatkiem puree z dyni, napełnione kremem na bazie śmietany i serka mascarpone są bardzo smaczne. Do kremu zamiast skórki pomarańczowej można dodać likier lub ekstrakt pomarańczowy.

Składniki

  • Składniki ciasta
  • mąka tortowa 25 dag
  • masło 10 dag
  • puree z dyni 2 łyżki
  • żółtko 1 sztuka
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • orzechy włoskie mielone 5 dag
  • mak 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • aromat migdałowy 0,3 łyżeczki
  • Krem mascarpone:
  • śmietana 36% 200 mililitrów
  • serek mascarpone 200 gramów
  • cukier puder 2 łyżki
  • skórka z pomarańczy 0,5 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • białko 1 szt.
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • płatki czekoladowe 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połową mielonych orzechów i makiem. Posiekać z masłem, dodać żółtko, puree z dyni, aromat i cukier puder, szybko zagnieść ciasto.

    Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.

  2. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i foremką wyciąć krążki.

  3. Zawinąć na foremki do rurek, zlepić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią, posypać resztą mielonych orzechów.

    Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.

  4. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder.

    Do ubitej śmietany dodać stopniowo ser mascarpone, otartą skórkę z pomarańczy i na wolnych obrotach dalej ubijać aż masy się połączą.

  5. Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy cukierniczej i napełnić zimne rurki.

    Krem ozdobić posypką czekoladową.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń