Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy Jabłecznik

Orzechowy Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 699 Ocena: 6813

Dodano:

Odsłon: 3113

Pyszne ciasto, niedrogie, mało składników. Ciasto trzy warstwowe, przekładane musem jabłkowym, oblane masą orzechową.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Kostka margaryny
  • Żółtko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę orzechową:
  • 40 dag orzechów włoskich
  • 30 dag cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 30 dag masła
  • 130 ml mleka
  • Dodatkowo;
  • Mus jabłkowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechowy Jabłecznik

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, dzielimy na 3 części. Każdą cześć cienko rozwałkować przełożyć do jednakowych form ( 25 cm x 25 cm) i piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 °C.

  2. 2. Jeden upieczony placek posmarować musem jabłkowym i przykryć drugim i ponownie smarujemy musem jabłkowym i przykrywamy trzecim plackiem.

  3. 3. Masło roztopić, dodać mleko, cukier, miód i gotować. Pod koniec gotowania dodać pokruszone orzechy.

  4. 4. Wierzch ciasta przykrywamy masą orzechową.
    5. Chłodzimy w lodówce.
    6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń