Do góry

Desery Przepis na:

Orzechy włoskie w czekoladzie

Orzechy włoskie w czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 2059

Dodano:

Odsłon: 339

Połówki łuskanych orzechów włoskich oblane mleczną czekoladą. Pyszny i w miarę zdrowy deser do zrobienia w kilkanaście minut.

Składniki

  • ok. 20szt orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • 100g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej, lub zmieszać obydwa rodzaje)
  • opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika, cynamonu lub aromatu do ciasta
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechy włoskie w czekoladzie

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie wyłuskałam z łupinek, starając się wyjąć je w całości lub w połówkach. Do rondelka wlałam śmietanę i podgrzałam ją, nie doprowadzając jednak do jej zagotowania. Do gorącej śmietany wrzuciłam połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Odczekałam chwilę, a następnie wymieszałam dokładnie czekoladę, aż się rozpuściła w śmietanie. Jeśli zdecydujecie się użyć dodatkowo aromatu lub przypraw to należy je wmieszać do czekolady w tym momencie. Do roztopionej czekolady wrzuciłam wyłuskane orzechy i wymieszałam, żeby orzechy dokładnie się oblepiły czekoladą. Talerz wyłożyłam folią spożywczą przezroczystą. Za pomocą małej łyżeczki wyjmowałam połówki orzechów i wykładałam na folię. Talerz z orzechami wstawiłam do lodówki, żeby czekolada zastygła. I gotowe. W prosty sposób mamy pyszny, w miarę zdrowy deser.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń