Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne orzeszki z nadzieniem kakaowo orzechowym. Idealne do świątecznej kawy.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456829
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1231
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2100
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 507
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456829
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1231
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2100
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 507
Składniki
Wykonanie nadzienia: W rondelku rozpuszczamy i mieszamy masło, cukier, wodę i kakao. Doprowadzamy do zagotowania, wyłączamy grzanie i stopniowo, partiami dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Imamy gotowe nadzienie do orzeszków. Gdy masa zacznie gęstnieć napełniamy ją łupinki i sklejamy dociskając je do siebie. Nadzienie przygotowujemy dopiero po upieczeniu łupinek.
Wykonanie łupinek i orzeszków: W większej misce umieszczamy pokrojone w kostki masło, dodajemy mąki, posiekać tłuczkiem do ziemniaków do powstania takiej kruszonki, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta formujemy 24 kulki wielkości orzecha laskowego, nagrzewamy opiekacz do łupinek. Do nagrzanego opiekacza wkładamy w każdy rowek kulkę, zamykamy klapę i pieczemy 4 minuty. Upieczone łupinki orzeszków zdejmujemy patyczkiem drewnianym. Podczas pieczenia łupinek musimy szybko naszykować następne kulki z ciasta. I tak robimy do wyczerpania wszystkiego ciasta. Upieczone łupinki musimy ładnie obrobić, wyrównać brzegi ciasta. Zimne łupinki napełniamy przygotowanym nadzieniem i zlepiamy dwie połówki. Zrobione orzeszki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny żeby nadzienie stężało. Możemy część orzeszków zanurzyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Smacznego!!!