Do góry

Desery Przepis na:

Orzeszki z nadzieniem kakaowo orzechowym.

Orzeszki z nadzieniem kakaowo orzechowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1612 Ocena: 23086

Dodano:

Odsłon: 6006

Bardzo smaczne orzeszki z nadzieniem kakaowo orzechowym. Idealne do świątecznej kawy.

Składniki

  • Nadzienie kakaowo orzechowe:
  • masło 10 dag
  • woda 125 ml
  • cukier 3/4 szklanki
  • mleko w proszku 25 dag
  • kakao 1 łyżka
  • orzechy (dowolne) 1 garść
  • Ciasto na łupinki:
  • mąka pszenna Typ 450 - 40 dag
  • mąka ziemniaczana 10 dag
  • masło 25 dag 1 kostka
  • cukier puder 10 dag
  • jajka kurze 2 szt.
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Orzeszki z nadzieniem kakaowo orzechowym.

Przygotowanie

  1. Wykonanie nadzienia:

    W rondelku rozpuszczamy i mieszamy masło, cukier, wodę i kakao. Doprowadzamy do zagotowania, wyłączamy grzanie i stopniowo, partiami dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Imamy gotowe nadzienie do orzeszków. Gdy masa zacznie gęstnieć napełniamy ją łupinki i sklejamy dociskając je do siebie. Nadzienie przygotowujemy dopiero po upieczeniu łupinek.

  2. Wykonanie łupinek i orzeszków:

    W większej misce umieszczamy pokrojone w kostki masło, dodajemy mąki, posiekać tłuczkiem do ziemniaków do powstania takiej kruszonki, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta formujemy 24 kulki wielkości orzecha laskowego, nagrzewamy opiekacz do łupinek. Do nagrzanego opiekacza wkładamy w każdy rowek kulkę, zamykamy klapę i pieczemy 4 minuty. Upieczone łupinki orzeszków zdejmujemy patyczkiem drewnianym. Podczas pieczenia łupinek musimy szybko naszykować następne kulki z ciasta. I tak robimy do wyczerpania wszystkiego ciasta. Upieczone łupinki musimy ładnie obrobić, wyrównać brzegi ciasta. Zimne łupinki napełniamy przygotowanym nadzieniem i zlepiamy dwie połówki. Zrobione orzeszki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny żeby nadzienie stężało. Możemy część orzeszków zanurzyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń