Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość szybkie, bardzo proste, delikatne - takie inne :-)
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 140
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 140
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Składniki
Ubić białka na pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Stopniowo dodawać po żółtku i delikatnie mieszać. Do powstałej masy stopniowo wsypać mieszankę - orzechów z bułka tartą, proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 24x28cm, przez około 30 min, w temp.150st.C.
Przyrządzić galaretkę truskawkową, wg przepisu na opakowaniu używając 400ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia, do momentu aż zacznie lekko tężeć. Pokroić banana w talarki, ułożyć w płaskim naczyniu (ja wyłożyłam blaszkę keksówkę) i zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.
Do miski wlać jogurt, dodać cukier i dokładnie wymieszać - ja trochę ubijałam trzepaczką, żeby cukier się rozpuścił. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, ostudzić i wlać do jogurtu- dobrze wymieszać i wstawić do lodówki.
Gdy ciasto dobrze ostygnie, wyłożyć na nie już gęstniejący i zimny krem jogurtowy, pokrojoną w kostkę galaretkę z bananem i polać przestudzoną rozpuszczoną czekoladą . Schować do lodówki na około 2h, przechowywać w lodówce. Smacznego :-)
Przepis na ciasto orzechowe zaczerpnięty z http://www.wielkiezarcie.com/recipe38167.html