Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-03-2014
Biszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha!
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 87
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 232
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3266
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 87
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 232
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3266
Składniki
Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki i dokładnie łączymy. Wykładamy po połowie masy na oba blaty biszkoptu makowego i schładzamy w lodówce.
Galaretka zielona: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i studzimy. Jak zacznie tężeć mieszamy z dżemem i wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu z masą kokosową. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka zacznie się zsiadać przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wierzch posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)