Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne domowe pączki. Zdecydowanie lepsze od kupnych.
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 90
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 205
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 196
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 90
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 205
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 196
Składniki
Wykonanie: Z 5 dag drożdży i 1,5 łyżki mleka robimy rozczyn, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Mąkę i cukier przesiewamy.
Do mąki dodajemy po kolei cukier, jajka, resztę mleka, szczyptę soli, ocet rozczyn oraz roztopione masło. Zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wykroić okręgi, odłożyć na stolnice obsypaną mąką, pozostawić do wyrośnięcia. Smalec przełożyć do garnka z małą średnicą, dodać łyżkę octu (aby pączki nie wchłaniały tłuszczu.) Smażyć w temperaturze 175 stopni na małym ogniu. Usmażone pączki odkładać na ręcznik kuchenny aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziać po całkowitym ostygnięciu. Smacznego;)