Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1711
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3080
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1157
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1929
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1711
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3080
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1157
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1929
Składniki
Zaczyn drożdżowy: ------------------------- W kubku rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, 2-3 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami mleka. Po rozmieszaniu zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na puch z cukrem.Dodać do mąki. Wlać letnie mleko, zaczyn drożdżowy , szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić. Stopniowo dolewać olej i wtłaczać go w ciasto.Im więcej powietrza wtłoczymy w ciasto, tym pączki będą delikatniejsze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu - "odgazować" ciasto czyli krótko jeszcze raz wyrobić. Kiedy podwoi swoją objętość wyłożyć na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na grubość 1,5 cm.Wykrawać szklanką. Ułożyć pączki na ściereczce i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na złoty kolor. Po ostygnięciu- przy pomocy długiej szprycy cukierniczej nadziewać różaną konfiturą i oblać lukrem.