Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycji musi się stać zadość. Skoro tłusty czwartek- to pączki być muszą.
Zaczyn drożdżowy:
-------------------------
W kubku rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, 2-3 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami mleka. Po rozmieszaniu zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na puch z cukrem.Dodać do mąki. Wlać letnie mleko, zaczyn drożdżowy , szczyptę soli i otartą skórkę z pomarańczy.
Wyrobić. Stopniowo dolewać olej i wtłaczać go w ciasto.Im więcej powietrza wtłoczymy w ciasto, tym pączki będą delikatniejsze.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu - "odgazować" ciasto czyli krótko jeszcze raz wyrobić. Kiedy podwoi swoją objętość
wyłożyć na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na grubość 1,5 cm.Wykrawać szklanką.
Ułożyć pączki na ściereczce i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na złoty kolor.
Po ostygnięciu- przy pomocy długiej szprycy cukierniczej można nadziewać różaną konfiturą i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Udekorować.
A małym garnku podgrzać śmietankę (ale nie zagotować jej). Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę i po przestudzeniu-połączyć ze śmietanką i czekoladą. Przestudzić. Oblać pączki.
Tradycja hucznego świętowania karnawału i sutego najadania się przed Wielkim...
Odsłon: 3892
Przepis dnia
Pączki tradycyjne, takie jak robiły nasze babcie. Puszyste i delikatne jak ch...
Odsłon: 4788
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 102
Najlepsza propozycja na tę porę roku – sałatka z truskawkami, kozim serem i k...
Odsłon: 70
Szybkie w przygotowaniu i smaczne danie jednogarnkowe. Kasza z mięsem mielony...
Odsłon: 175
Szybkie i smaczne danie obiadowe, pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorow...
Odsłon: 122
Grecki gyros może być przyrządzony prawie z każdego rodzaju mięsa, choć najwi...
Odsłon: 194
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 102
Najlepsza propozycja na tę porę roku – sałatka z truskawkami, kozim serem i k...
Odsłon: 70
Szybkie w przygotowaniu i smaczne danie jednogarnkowe. Kasza z mięsem mielony...
Odsłon: 175
Szybkie i smaczne danie obiadowe, pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorow...
Odsłon: 122
Grecki gyros może być przyrządzony prawie z każdego rodzaju mięsa, choć najwi...
Odsłon: 194
Składniki
Zaczyn drożdżowy: ------------------------- W kubku rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, 2-3 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami mleka. Po rozmieszaniu zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na puch z cukrem.Dodać do mąki. Wlać letnie mleko, zaczyn drożdżowy , szczyptę soli i otartą skórkę z pomarańczy. Wyrobić. Stopniowo dolewać olej i wtłaczać go w ciasto.Im więcej powietrza wtłoczymy w ciasto, tym pączki będą delikatniejsze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu - "odgazować" ciasto czyli krótko jeszcze raz wyrobić. Kiedy podwoi swoją objętość wyłożyć na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na grubość 1,5 cm.Wykrawać szklanką. Ułożyć pączki na ściereczce i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na złoty kolor. Po ostygnięciu- przy pomocy długiej szprycy cukierniczej można nadziewać różaną konfiturą i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Udekorować. A małym garnku podgrzać śmietankę (ale nie zagotować jej). Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę i po przestudzeniu-połączyć ze śmietanką i czekoladą. Przestudzić. Oblać pączki.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Mleczna Kanapka
Desery
Charlotte Royale
Desery
Ciasto bez pieczenia Afrodyta
Desery
Pomarańczowy obłoczek
Ciasto Mleczna Kanapka
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 38
Charlotte Royale
Charlotte Royale to niesamowity deser, który należy zachować na specjalne oka...
Odsłon: 69