Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałem straszną ochotę na pączki. Ale nie wystarczyło mi pójść po nie do sklepu. Koniecznie chciałem zrobić je sam. I tak pierwsze moje pierwsze pączki wyszły całkiem nieźle. Przepis na prawdę godny polecenia!
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 787
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1844
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 787
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1844
Składniki
200g mąki wymieszać z połową ciepłego mleka, drożdżami i łyżką cukru. Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzeć w dużym naczyniu z resztą cukru. Dodać przesianą mąkę, sok z cytryny, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką i wyrabiać ręcznie aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Potem dodać masło i chwilę wyrobić.
Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Zagnieść. Odrywać łyżką porcje ciasta i formować w ręce krążki. Kłaść na nich po pół łyżeczki nadzienia i zlepiać, pozostawić na co najmniej pół godziny w ciepłym miejscu. Ewentualnie rozwałkować ciasto na grubość niewiele ponad jednego centymetra, wykrawać szklanką i pozostawić do wyrośnięcia.
Smażyć w tłuszczu rozgrzanym do około 170 stopni. "Puste" pączki nadziać konfiturą. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
[przepis z mojewypieki.blox.pl]