Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałem straszną ochotę na pączki. Ale nie wystarczyło mi pójść po nie do sklepu. Koniecznie chciałem zrobić je sam. I tak pierwsze moje pierwsze pączki wyszły całkiem nieźle. Przepis na prawdę godny polecenia!
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 253
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 2996
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 369
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 253
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 2996
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 369
Składniki
200g mąki wymieszać z połową ciepłego mleka, drożdżami i łyżką cukru. Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzeć w dużym naczyniu z resztą cukru. Dodać przesianą mąkę, sok z cytryny, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką i wyrabiać ręcznie aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Potem dodać masło i chwilę wyrobić.
Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Zagnieść. Odrywać łyżką porcje ciasta i formować w ręce krążki. Kłaść na nich po pół łyżeczki nadzienia i zlepiać, pozostawić na co najmniej pół godziny w ciepłym miejscu. Ewentualnie rozwałkować ciasto na grubość niewiele ponad jednego centymetra, wykrawać szklanką i pozostawić do wyrośnięcia.
Smażyć w tłuszczu rozgrzanym do około 170 stopni. "Puste" pączki nadziać konfiturą. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
[przepis z mojewypieki.blox.pl]