Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na klasyczne pączki z nadzieniem. Można również usmażyć maleńkie pączusie bez nadzienia.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3606
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3606
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Składniki
Robimy rozczyn: drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka. Dodać 3 łyżki mąki i szczyptę cukru. Wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do rozczynu dodać resztę mąki, żółtka, cukier, mleko. Zagnieść. Dodać spirytus i miękkie masło. Dokładnie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie zagnieść. Odrywać po kawałki ciasta, robić kulkę i spłaszczać na placuszek. Na środku układać odrobinę marmolady. Skleić i uformować kulkę. Układać na blacie wysypanym mąką. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
Zagrzać olej. Oznaką tego, że olej jest dobrze rozgrzany jest to, że ciasto od razu wypływa na powierzchnię. Smażyć pączki na małym ogniu pod przykryciem. Najpierw z jednej, następnie z drugiej strony. Po wystygnięciu, posypujemy pączki cukrem pudrem. Smacznego.