Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na klasyczne pączki z nadzieniem. Można również usmażyć maleńkie pączusie bez nadzienia.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 466
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 247
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 466
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 247
Składniki
Robimy rozczyn: drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka. Dodać 3 łyżki mąki i szczyptę cukru. Wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do rozczynu dodać resztę mąki, żółtka, cukier, mleko. Zagnieść. Dodać spirytus i miękkie masło. Dokładnie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie zagnieść. Odrywać po kawałki ciasta, robić kulkę i spłaszczać na placuszek. Na środku układać odrobinę marmolady. Skleić i uformować kulkę. Układać na blacie wysypanym mąką. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
Zagrzać olej. Oznaką tego, że olej jest dobrze rozgrzany jest to, że ciasto od razu wypływa na powierzchnię. Smażyć pączki na małym ogniu pod przykryciem. Najpierw z jednej, następnie z drugiej strony. Po wystygnięciu, posypujemy pączki cukrem pudrem. Smacznego.