Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki Berliner - czyli po prostu pączki berlińskie - wyróżnia przede wszystkim wyjątkowa delikatność i puszystość. Ponieważ ciasto jest bardzo delikatne, jest w nim więcej miejsca na pyszne nadzienie. Pamiętaj, aby go nie żałować, bo w pączkach przede wszystkim liczy się wnętrze.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 331
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15279
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 331
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15279
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z suchymi drożdżami, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem ze specjalnym hakiem około 7-10 minut.
Ciasto uformuj w kulę i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 90 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na blat i zacznij odrywać kawałki ciasta o wadze około 40-50 g. Każdą porcję uformuj w kulkę. Ułóż je na blacie oprószonym mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte pączki smaż na głębokim tłuszczu, po kilka minut na każdej ze stron. Pączki powinny być złociste i rumiane. Gdy lekko przestygną, nadziej je ulubionym dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy. Posyp dużą ilością cukru pudru.