Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pączki cynamonowe dosłownie rozpływają się w ustach. Są przepyszne, pachnące i mocno cynamonowe. Dużą zaletą tego przepisu jest także prostota wykonania. Bardzo łatwo można też wdrożyć własne modyfikacje. Pączki świetnie pasują do polewy czekoladowej, glazury cukrowej czy nawet lekko ostrej posypki z nutą chili. Są ciekawą alternatywą na Tłusty Czwartek i nie tylko. Ciekawie zaprezentują się na imprezach i wydarzeniach rodzinnych.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 68
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 68
Składniki
W misce wymieszaj ze sobą mąkę, sól, gałkę, cynamon i proszek do pieczenia. Odłóż na bok. W drugiej misce wymieszaj jajko, cukier, masło i mleko. Przenieś następnie wszystkie suche składniki wymieszane wcześniej i dokładnie wymieszaj.
Do dużego garnka wlej olej na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej tłuszcz do temperatury 190 st. Celsjusza. Mocno oprószonymi mąką rękoma formuj kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Szybko wrzucaj je na olej, by zachowały swój okrągły kształt. Smaż pączki przez 1-2 minuty z każdej strony, w razie potrzeby obracają je.
Kiedy pączki cynamonowe będą już złociste, wyjmij je z oleju i odłóż na papierowe ręczniki. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem do posypania. Włóż do posypki gorące jeszcze pączki i potrząśnij miseczką, by cukier dobrze się przykleił. Pączki cynamonowe podawaj po całkowitym schłodzeniu.