Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ĄCZKI! Próba przed tłustym czwartkiem, najlepsze domowe po brzegi wypełnione ulubionym nadzieniem. Jakie jest Twoje ? Tymczasem łap jednego z różaną marmoladą, tylko zostaw też innym Przepis na 8 mega dużych lub 12 sztuk:
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4126
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4126
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Składniki
Drożdże zasypujemy łyżka cukru, rozcieramy. Dodajemy dwie łyżki mąki i zalewamy odrobiną mleka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przesianą mąkę przesypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, jajko, żółtka, cukry, śmietanę - mieszamy przez parę minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki masło, spirytus ciasto wyrabiamy przez parę minut. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę ( ja wstawiłam do piekarnika na 50 °C). Ciasto dzielimy na równe części po 60-85 g formujemy płaskie kulki. Odstawiamy na godzinę pod ściereczką. Olej lub smalec rozgrzewamy. Pączki wrzucamy na tłuszcz i smażymy pod przykryciem, przez 1.5 - 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.