Do góry

Desery Przepis na:

Pączki kokoswe z budyniem

Pączki kokoswe z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 924

Dodano:

Odsłon: 2654

Wspaniałe, puszyste i delikatne, na następny dzień jeszcze smaczniejsze niż zaraz po upieczeniu.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 80 g roztopionego masła lub margaryny
  • 250 ml śmietanki kokosowej 22%
  • 2 łyżki likieru kokosowego ( zastąpiłam wódką )
  • Składniki na budyń:
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 40 g mąki pszennej
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego ( dałam rum )
  • Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 150 g wiórków kokosowych.
  • Dodatkowo olej do smażenia.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania pączków:
    Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać drożdże (jeżeli są świeże zrobić wcześniej rozczyn), przestudzone masło, sól, cukier, jajka, śmietankę, cukier i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Cisto będzie dość luźne, ale w miarę możliwości nie dosypywać mąki do ciasta.
    Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. Sposób wykonania budyniu:
    Cukier utrzeć z żółtkami do białości i puszystości. 50 ml mleka kokosowego wymieszać z mąką, likierem kokosowym i dodać do utartych żółtek.
    Pozostałą ilość mleka kokosowego ( 350 ml ) zagotować a następnie dodać masę jajeczną. Cały czas mieszać na małym ogniu do momentu aż budyń zgęstnieje.
    Gorący budyń przykryć folią tak aby przylegała do budyniu. Podczas wystygania nie mieszać.
    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 2 – 3 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 1 cm podsypując mąką. Szklanką wykrawać pączki i odkładać na tacę posypaną mąką. Pozostawić jeszcze 20 – 30 minut do wyrośnięcia.
    Do naczynia wlać olej i podgrzewać na małym ogniu do temperatury 180 stopni C.
    Każdy krążek wrzucać na gorący olej i smażyć z obu stron do momentu aż zbrązowieją.
    Po usmażeniu pączki wykładać na papierowe ręczniki, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu nadziewać budyniem.

  3. Cukier rozpuścić razem z trzema łyżkami wody na małym ogniu. Posmarować pędzelkiem z każdej strony i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2016/01/paczki-kokosowe-z-budyniem.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń