Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długie wyrabianie i formowanie pączków nie jest dla ciebie? W takim razie powinieneś przetestować ekspresowy przepis na pączki łyżką kładzione. W tym wypadku cała praca ogranicza się do zmiksowania razem wszystkich składników, a następnie wyłożenia ich na gorący tłuszcz. Naprawdę udadzą się każdemu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19735
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 444
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 385
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6784
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242136
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19735
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 444
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 385
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6784
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242136
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko podgrzej w taki sposób, aby było ciepłe, ale nie gorące (nie może parzyć w palec). Przelej je do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki i odrobinę soli. Pokrusz drożdże, wymieszaj całość dokładnie i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozpuść w niewielkim rondelku.
Pozostałą mąkę przełóż do dużej miski. Dodaj żółtka jaj, ocet, aromat, a także wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, na koniec dodając rozpuszczone masło. Możesz to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera i nakładki z hakiem.
Ciasto powinno zrobić się elastyczne, miękkie i dość luźne. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę. Rozgrzej w szerokim garnku tłuszcz.
Zmocz łyżkę w oleju, a następnie nabieraj ciasto i kładź na mocno rozgrzany tłuszcz. Usmaż tak wszystkie pączki, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Pamiętaj o tym, aby zawsze przed nabraniem ciasta, zamoczyć łyżkę w zimnym oleju.