Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długie wyrabianie i formowanie pączków nie jest dla ciebie? W takim razie powinieneś przetestować ekspresowy przepis na pączki łyżką kładzione. W tym wypadku cała praca ogranicza się do zmiksowania razem wszystkich składników, a następnie wyłożenia ich na gorący tłuszcz. Naprawdę udadzą się każdemu.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 200
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 286
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 200
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 286
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko podgrzej w taki sposób, aby było ciepłe, ale nie gorące (nie może parzyć w palec). Przelej je do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki i odrobinę soli. Pokrusz drożdże, wymieszaj całość dokładnie i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozpuść w niewielkim rondelku.
Pozostałą mąkę przełóż do dużej miski. Dodaj żółtka jaj, ocet, aromat, a także wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, na koniec dodając rozpuszczone masło. Możesz to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera i nakładki z hakiem.
Ciasto powinno zrobić się elastyczne, miękkie i dość luźne. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę. Rozgrzej w szerokim garnku tłuszcz.
Zmocz łyżkę w oleju, a następnie nabieraj ciasto i kładź na mocno rozgrzany tłuszcz. Usmaż tak wszystkie pączki, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Pamiętaj o tym, aby zawsze przed nabraniem ciasta, zamoczyć łyżkę w zimnym oleju.