Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długie wyrabianie i formowanie pączków nie jest dla ciebie? W takim razie powinieneś przetestować ekspresowy przepis na pączki łyżką kładzione. W tym wypadku cała praca ogranicza się do zmiksowania razem wszystkich składników, a następnie wyłożenia ich na gorący tłuszcz. Naprawdę udadzą się każdemu.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 546
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 546
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko podgrzej w taki sposób, aby było ciepłe, ale nie gorące (nie może parzyć w palec). Przelej je do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki i odrobinę soli. Pokrusz drożdże, wymieszaj całość dokładnie i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozpuść w niewielkim rondelku.
Pozostałą mąkę przełóż do dużej miski. Dodaj żółtka jaj, ocet, aromat, a także wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, na koniec dodając rozpuszczone masło. Możesz to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera i nakładki z hakiem.
Ciasto powinno zrobić się elastyczne, miękkie i dość luźne. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę. Rozgrzej w szerokim garnku tłuszcz.
Zmocz łyżkę w oleju, a następnie nabieraj ciasto i kładź na mocno rozgrzany tłuszcz. Usmaż tak wszystkie pączki, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Pamiętaj o tym, aby zawsze przed nabraniem ciasta, zamoczyć łyżkę w zimnym oleju.