Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie pączki biedaka jak nazywała je w latach 70-tych moja babcia były deserem w Wigilię. Pamiętamy je do dzisiaj i często smażymy. Po prosty i szybki deser. Doskonale smakują na ciepło i zimno.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15518
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15518
Składniki
W misce wymieszać mąkę z cukrem dodać rozdrobnione drożdże i letnie mleko. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki się ze sobą połączyły. Można dolać ocet. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 do 2 godzin do wyrośnięcia. W szerokim saganku zagrzać olej. Ciasto wymieszać łyżką, aby usunąć nadmiar powietrza. Wziąć drugą łyżkę i szklankę zimnej wody. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabrać ciasta i kłaść je na rozgrzanym oleju. Czynność powtarzać. Pączki smażyć na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, Odsączyć nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.