Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie pączki biedaka jak nazywała je w latach 70-tych moja babcia były deserem w Wigilię. Pamiętamy je do dzisiaj i często smażymy. Po prosty i szybki deser. Doskonale smakują na ciepło i zimno.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10513
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6067
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12929
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4670
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10513
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6067
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12929
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4670
Składniki
W misce wymieszać mąkę z cukrem dodać rozdrobnione drożdże i letnie mleko. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki się ze sobą połączyły. Można dolać ocet. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 do 2 godzin do wyrośnięcia. W szerokim saganku zagrzać olej. Ciasto wymieszać łyżką, aby usunąć nadmiar powietrza. Wziąć drugą łyżkę i szklankę zimnej wody. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabrać ciasta i kłaść je na rozgrzanym oleju. Czynność powtarzać. Pączki smażyć na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, Odsączyć nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.