Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam przepis bo pączki są bardzo dobre prawie nie chłoną tłuszczu, a na drugi i trzeci dzień również są smaczne. Z przepisu wychodzi ok 20 pączków
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12564
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1423
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13607
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12564
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1423
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13607
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Składniki
Do miski wsypać wymieszane mąki; zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż podrośnie. Żółtka ubić z cukrem, dodając pod koniec ubijania olej - powstanie puszysta masa, którą dajemy do miski do miski z mąką i zaczynem. Dodajemy sól, resztę mleka i wyrabiamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania spirytus i ekstrakt. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki (ja zazwyczaj rozciągam ciasto na grubość ok 2,5 cm i szklanką wykrawam) Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.
Smalec topimy w rondlu dodając spirytus i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym. Nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem