Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Tłusty Czwartek upiekłam pączki pieczone w piekarniku. Są pyszne i dużo zdrowsze od tych tradycyjnych. Z powodzeniem mogą je jeść osoby na diecie, polecam!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5242
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5037
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1282
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5242
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5037
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1282
Składniki
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijać przez 10 minut ma puszystą masę. Resztę mąki wsypać do większej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Podczas wyrabiania dodawać stopniowo roztopione, chłodne masło. Wyrabiać ciasto ręczne lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto jest klejące, najlepiej nie dodawać mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1 cm. Z ciasta wykrawać krążki szklanką o średnicy 7 cm. Każdy krążek brać do ręki, spłaszczać, na środek nałożyć pół łyżeczki dżemu z czubkiem, skleć dobrze brzegi jak sakiewkę i uformować kulkę.
Pączki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Gotowe pączki posmarować roztrzepanym jajkiem. Pączki piec w nagrzanym do 180 stopni C w funkcji góra - dół przez około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone pączki ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!