Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego kęsa. Puszyste drożdżowe ciasto otula krem pistacjowy z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Te pączki pistacjowe to doskonały sposób, aby zrobić wrażenie na gościach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je bez okazji jako fantastyczny dodatek do kawy.
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 191
Pyszne owsiano-kakaowe kuleczki których nie trzeba piec ! UWAGA: Jest to des...
Odsłon: 224
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 295
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 191
Pyszne owsiano-kakaowe kuleczki których nie trzeba piec ! UWAGA: Jest to des...
Odsłon: 224
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 295
Składniki
Najpierw przygotuj pączki. Rozkruszone drożdże wsyp do ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, po czym wymieszaj. Odstaw zaczyn na 10-15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj resztę cukru, sól i wymieszaj. Do mąki wlej spieniony zaczyn, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone, lecz lekko ostudzone masło. Następnie wbij jajko, dodaj żółtka i wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Przejdź do wyrabiania ciasta – możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Wyrabianie powinno zająć ok. 10 minut, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąkę i rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wytnij kółka o średnicy ok. 6 cm, po czym przykryj je ściereczką i odczekaj 20-30 minut, aby pączki wyrosły. W tym czasie rozgrzej olej do smażenia w głębokim tłuszczu – tutaj sprawdzi się szeroki garnek.
Wyrośnięte pączki smaż na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pamiętaj, aby kontrolować temperaturę oleju i smażyć je partiami, aby nie studzić oleju, ponieważ pączki wyjdą bardzo tłuste. Odkładaj usmażone pączki na ręcznik papierowy, po czym przełóż do ostudzenia na talerz lub tacę.
W tym czasie przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. W misie miksera umieść serek mascarpone i utrzyj, po czym dodaj roztopioną, lecz lekko ostudzoną białą czekoladę oraz pastę pistacjową (lub własnoręcznie zmielone pistacje). Krótko zmiksuj do połączenia składników.
W razie potrzeby dosyp odrobinę cukru pudru. Przełóż krem do rękawa cukierniczego ze szprycą i nadziewaj pączki. Pączki pistacjowe możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą i posypać drobno posiekanymi migdałami.