Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego kęsa. Puszyste drożdżowe ciasto otula krem pistacjowy z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Te pączki pistacjowe to doskonały sposób, aby zrobić wrażenie na gościach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je bez okazji jako fantastyczny dodatek do kawy.
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1902
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1902
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
Najpierw przygotuj pączki. Rozkruszone drożdże wsyp do ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, po czym wymieszaj. Odstaw zaczyn na 10-15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj resztę cukru, sól i wymieszaj. Do mąki wlej spieniony zaczyn, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone, lecz lekko ostudzone masło. Następnie wbij jajko, dodaj żółtka i wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Przejdź do wyrabiania ciasta – możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Wyrabianie powinno zająć ok. 10 minut, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąkę i rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wytnij kółka o średnicy ok. 6 cm, po czym przykryj je ściereczką i odczekaj 20-30 minut, aby pączki wyrosły. W tym czasie rozgrzej olej do smażenia w głębokim tłuszczu – tutaj sprawdzi się szeroki garnek.
Wyrośnięte pączki smaż na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pamiętaj, aby kontrolować temperaturę oleju i smażyć je partiami, aby nie studzić oleju, ponieważ pączki wyjdą bardzo tłuste. Odkładaj usmażone pączki na ręcznik papierowy, po czym przełóż do ostudzenia na talerz lub tacę.
W tym czasie przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. W misie miksera umieść serek mascarpone i utrzyj, po czym dodaj roztopioną, lecz lekko ostudzoną białą czekoladę oraz pastę pistacjową (lub własnoręcznie zmielone pistacje). Krótko zmiksuj do połączenia składników.
W razie potrzeby dosyp odrobinę cukru pudru. Przełóż krem do rękawa cukierniczego ze szprycą i nadziewaj pączki. Pączki pistacjowe możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą i posypać drobno posiekanymi migdałami.