Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis babci! Zobacz film ,krok po kroku. Z ciasta wyszło mi 26 pączków.
50 ml mleka podgrzać ,aby było letnie, drożdże pokruszyć do miseczki wsypać 1 łyżeczkę cukru wlać letnie mleko ,zamieszać do rozpuszczenia się drożdży następnie wsypać 1 łyżkę maki, zamieszać przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wlać żółtka wsypać cukier, ukręcić mikserem na jasną masę następnie do masy wsypać makę, dodać szczyptę soli, utrzeć skórkę z cytryny, wlać pozostałe mleko o temperaturze pokojowej. Do miski wlać zaczyn, zammieszać ręką, dodać 1 łyżkę wódki lub rumu, wlać rozpuszczone masło i zacząć wyrabiać około 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawić w misce ,przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 30 minutach ciasto powinno być gotowe, dzielimy na dwie równe części, rozwałkować na grubość 1 cm. Szklankę opruszyć w mące i wycinać krążki. Układamy na ścierece przykrywamy drugą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia. U mnie w kuchni jest ciepło więc ciasto rosło mi 15 minut.
Olej rozgrzać do temperatury smażenia. Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowy, jeśli zanużymy patyczek w oleju i wookoło patyczka (łyżka drewniana) zacznie się robić piana, to znaczy ,że olej jest gotowy ,wrzycamy nasze pączki i smażymy na małym ogniu. Jeśli będziesz smażyć na dużym ogniu ,to pączki się spalą a w środku nie będą upieczone. Smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym, przekładamy na talerz i opruszamy cukrem pudrem lub jak ktoś lubi może polać lukrem. Takie pączki są, też pyszne z dżemem, szprycą nadziewamy dżemem np. wiśniowym.
Smacznego!!!
Zajrzyj na film na mój kanał na YouTube kliknij tu na dole w fotografię z filmem, zobacz , krok po kroku jakie to proste. Napisz w komentarzach czy podoba Ci się ten przepis. Zostaw też subskrypcję na moim kanale na Youtube ,stuknij w dzwonek ,będziesz na bieżąco z przepisami. Dziękuję bardzo!
Powiem, że nie sądziłam by dodanie kaszy jaglanej do ciasta drożdżowego dało...
Odsłon: 38751
Zbliżają się Święta Wielkanocne. Wiemy, że będą inne niż wszystkie do tej por...
Odsłon: 2441
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 32
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1751
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1596
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 136
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1731
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 32
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1751
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1596
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 136
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1731
Składniki
50 ml mleka podgrzać ,aby było letnie, drożdże pokruszyć do miseczki wsypać 1 łyżeczkę cukru wlać letnie mleko ,zamieszać do rozpuszczenia się drożdży następnie wsypać 1 łyżkę maki, zamieszać przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wlać żółtka wsypać cukier, ukręcić mikserem na jasną masę następnie do masy wsypać makę, dodać szczyptę soli, utrzeć skórkę z cytryny, wlać pozostałe mleko o temperaturze pokojowej. Do miski wlać zaczyn, zammieszać ręką, dodać 1 łyżkę wódki lub rumu, wlać rozpuszczone masło i zacząć wyrabiać około 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawić w misce ,przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 30 minutach ciasto powinno być gotowe, dzielimy na dwie równe części, rozwałkować na grubość 1 cm. Szklankę opruszyć w mące i wycinać krążki. Układamy na ścierece przykrywamy drugą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia. U mnie w kuchni jest ciepło więc ciasto rosło mi 15 minut.
Olej rozgrzać do temperatury smażenia. Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowy, jeśli zanużymy patyczek w oleju i wookoło patyczka (łyżka drewniana) zacznie się robić piana, to znaczy ,że olej jest gotowy ,wrzycamy nasze pączki i smażymy na małym ogniu. Jeśli będziesz smażyć na dużym ogniu ,to pączki się spalą a w środku nie będą upieczone. Smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym, przekładamy na talerz i opruszamy cukrem pudrem lub jak ktoś lubi może polać lukrem. Takie pączki są, też pyszne z dżemem, szprycą nadziewamy dżemem np. wiśniowym. Smacznego!!! Zajrzyj na film na mój kanał na YouTube kliknij tu na dole w fotografię z filmem, zobacz , krok po kroku jakie to proste. Napisz w komentarzach czy podoba Ci się ten przepis. Zostaw też subskrypcję na moim kanale na Youtube ,stuknij w dzwonek ,będziesz na bieżąco z przepisami. Dziękuję bardzo!
Przepisy Desery
Desery
Sernik na zimno z owocami. Idealne ciasto na upały
Desery
Tarta z wiśniami i bezą
Desery
Jogurtowiec z czarną porzeczką
Desery
Jogurtowy obłoczek
Sernik na zimno z owocami. Idealne ciasto na upały
Kiedy za oknem termometr pokazuje coraz wyższe temperatury nie mamy ochoty na...
Odsłon: 1
Tarta z wiśniami i bezą
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi wiśniami i słodką bezą to cudowne poł...
Odsłon: 73