Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem na pączki weneckie, które tradycyjnie przygotowywano na bazie koziego mleka. Możesz zastąpić je krowim, ale koniecznie użyj wszystkich aromatycznych dodatków!
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17976
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5328
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 1161
Przepyszny deser możesz przygotować z połączenia białk jaj i pistacji. Pistac...
Odsłon: 217
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 229
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17976
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5328
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 1161
Przepyszny deser możesz przygotować z połączenia białk jaj i pistacji. Pistac...
Odsłon: 217
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 229
Składniki
Namocz rodzynki (najlepiej na kilka godzin przed smażeniem początków) w grappie. Możesz zastąpić ją innym mocnym alkoholem, np. rumem.
Podgrzej połowę mleka do temperatury około 35-37°C. Wkrusz do niego drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z zaczynem bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około kwadrans. Zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
Przesiej do misy miksera resztę mąki. Dodaj resztę cukru, mleka (letniego), a także jajka (w temperaturze pokojowej), ziarenka wanilii, skórkę z cytryny i zaczyn. Wyrób ciasto z użyciem haków. W trakcie wyrabiania stopniowo dodaj miękkie masło. Ciasto wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą, elastyczną masę. Przełóż ją do lekko natłuszczonej miski. Miskę (przykrytą ściereczką) odłóż w ciepłe miejsce na około godzinę.
Do wyrośniętego ciasta wmieszaj rodzynki wraz z alkoholem, w którym się moczyły. Podziel ciasto na równe porcje (kulki wielkości małej mandarynki), ułóż na podsypanej mąką stolnicy i pozostaw pod przykryciem ściereczki jeszcze przez 15 minut. W wyrośniętych pączkach zrób na środku otwory (np. trzonkiem drewnianej łyżki).
Nagrzej tłuszcz (w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem) do temperatury 175-185°C. Tłuszczu musi być na tyle dużo, by pączki dosłownie w nim pływały. Wysmaż je partiami na złocisty kolor – smaż około 2 minuty po każdej ze stron.
Wysmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.