Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem na pączki weneckie, które tradycyjnie przygotowywano na bazie koziego mleka. Możesz zastąpić je krowim, ale koniecznie użyj wszystkich aromatycznych dodatków!
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8791
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7586
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5176
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328365
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8791
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7586
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5176
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328365
Składniki
Namocz rodzynki (najlepiej na kilka godzin przed smażeniem początków) w grappie. Możesz zastąpić ją innym mocnym alkoholem, np. rumem.
Podgrzej połowę mleka do temperatury około 35-37°C. Wkrusz do niego drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z zaczynem bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około kwadrans. Zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
Przesiej do misy miksera resztę mąki. Dodaj resztę cukru, mleka (letniego), a także jajka (w temperaturze pokojowej), ziarenka wanilii, skórkę z cytryny i zaczyn. Wyrób ciasto z użyciem haków. W trakcie wyrabiania stopniowo dodaj miękkie masło. Ciasto wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą, elastyczną masę. Przełóż ją do lekko natłuszczonej miski. Miskę (przykrytą ściereczką) odłóż w ciepłe miejsce na około godzinę.
Do wyrośniętego ciasta wmieszaj rodzynki wraz z alkoholem, w którym się moczyły. Podziel ciasto na równe porcje (kulki wielkości małej mandarynki), ułóż na podsypanej mąką stolnicy i pozostaw pod przykryciem ściereczki jeszcze przez 15 minut. W wyrośniętych pączkach zrób na środku otwory (np. trzonkiem drewnianej łyżki).
Nagrzej tłuszcz (w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem) do temperatury 175-185°C. Tłuszczu musi być na tyle dużo, by pączki dosłownie w nim pływały. Wysmaż je partiami na złocisty kolor – smaż około 2 minuty po każdej ze stron.
Wysmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.