Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków drożdżowych? W takim razie wypróbuj pączki z airfryera!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2237
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3507
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1150
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2237
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3507
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1150
Składniki
Najpierw przygotuj budyń. Mleko (500 ml), masło i cukier zagotuj. Pozostałą część mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Kiedy mieszanka na ogniu zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i wlej przygotowaną masę. Szybko i energicznie mieszaj trzepaczką aż całość zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zrób teraz zaczyn. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej je do wysokiego naczynia. Dodaj połowę porcji cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Całość wymieszaj i odstaw aż zaczyn zacznie pracować.
Masło rozpuść w rondelku z odrobiną ekstraktu waniliowego. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Do dużej miski wsyp mąkę. Wlej przygotowany zaczyn, masę z żółtkami oraz pozostałe składniki. Wyrób ciasto, aby było jednolite i gładkie, najlepiej przez około 10-12 minut. Odstaw do wyrośnięcia.
Przygotuj papier do pieczenia o wielkości szuflady w airfryerze. Zrób w nim dziurki. Przygotowane ciasto ponownie zagnieć, a następnie delikatnie rozwałkuj. Wytnij kółka. Na środek wyłóż łyżeczkę budyniu. Zlep dokładnie brzegi, a potem uformuj kulkę. Powtarzaj tak z całym ciastem. Ułóż pączki w szufladzie i zostaw jeszcze na około 10 minut. Ustaw temperaturę 180 stopni. Włóż pączki do airfryera na około 15 minut. Posyp cukrem pudrem, kiedy ostygną.