Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymagają czasochłonnego dodawania marmolady czy innych finezyjnych nadzień. Są jednak tak samo pyszne, chrupiące i słodkie jak oryginały. Przepis na pączki z dziurką sprawdzi się także z okazji Wielkanocy czy ważnych uroczystości rodzinnych.
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 65
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 461
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1559
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6506
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 65
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 461
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1559
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6506
Składniki
Wlej oliwę na patelnię. Dodaj skórki z cytrusów i zacznij podgrzewać.
Po kilku minutach smażenia odcedź tłuszcz i przelej go do miski przeznaczonej do przygotowywania pączków.
Do miski z oliwą dodaj wódkę, cukier, drożdże i jajka. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem.
Dodaj mąkę i mieszaj do momentu eliminacji grudek.
Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
Dłonie i tacę do odkładania surowych pączków posmaruj lekko olejem.
Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, wielkości ok. połowy zwykłego pączka. Formuj kulki i lekko je spłaszcz, a następnie palcem zrób dziurkę w środku każdej z nich. Odkładaj je na przygotowaną wcześniej tacę.
Na głęboką patelnię wlej olej, by sięgał przynajmniej połowy wysokości pączków. Podgrzej tłuszcz na średnim ogniu do temperatury ok. 170 st. Celsjusza.
Pączki smaż partiami, przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Odkładaj gotowe słodkości na papierowe ręczniki.
Ten przepis na pączki z dziurką nakazuje posypać je cukrem jeszcze na gorąco, ale równie dobrze możesz posypać je cukrem pudrem, gdy będą już zimne.