Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymagają czasochłonnego dodawania marmolady czy innych finezyjnych nadzień. Są jednak tak samo pyszne, chrupiące i słodkie jak oryginały. Przepis na pączki z dziurką sprawdzi się także z okazji Wielkanocy czy ważnych uroczystości rodzinnych.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 233
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 262
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 162
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 131
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 2257
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 233
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 262
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 162
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 131
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 2257
Składniki
Wlej oliwę na patelnię. Dodaj skórki z cytrusów i zacznij podgrzewać.
Po kilku minutach smażenia odcedź tłuszcz i przelej go do miski przeznaczonej do przygotowywania pączków.
Do miski z oliwą dodaj wódkę, cukier, drożdże i jajka. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem.
Dodaj mąkę i mieszaj do momentu eliminacji grudek.
Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
Dłonie i tacę do odkładania surowych pączków posmaruj lekko olejem.
Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, wielkości ok. połowy zwykłego pączka. Formuj kulki i lekko je spłaszcz, a następnie palcem zrób dziurkę w środku każdej z nich. Odkładaj je na przygotowaną wcześniej tacę.
Na głęboką patelnię wlej olej, by sięgał przynajmniej połowy wysokości pączków. Podgrzej tłuszcz na średnim ogniu do temperatury ok. 170 st. Celsjusza.
Pączki smaż partiami, przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Odkładaj gotowe słodkości na papierowe ręczniki.
Ten przepis na pączki z dziurką nakazuje posypać je cukrem jeszcze na gorąco, ale równie dobrze możesz posypać je cukrem pudrem, gdy będą już zimne.