Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłusty Czwartek domaga się zwiększonej ilości kalorii !
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25080
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25080
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 171
Składniki
Zalewamy drożdże niewielką ilością letniego i osłodzonego łyżeczką cukru mleka. Odstawiamy miskę w okolicę pieca lub kaloryfera na kilkanaście minut. Jajko i 3 żółtka musimy utrzeć z jedną łyżką cukru. Do pojemnika przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy do niej po kolei - drożdże, cukier który nam został, utarta masę jajeczną, rozpuszczoną w rondelku i ostudzoną margarynę oraz resztę mleka.
Mieszamy ciasto doprawiając je solą, rumem i odstawiamy do wyrośnięcia. Odrywamy kawałki ciasta robiąc z nich placuszki. Nakładamy na placek powidła śliwkowe zamykamy brzegi i delikatnie formujemy kulki. Można je delikatnie spłaszczyć. Tak zrobione pączki odstawiamy ponownie na kilka minut by drożdże zrobiły swoje.
Smażymy pączki z obu stron na gorącym głębokim oleju. Pozostało jedynie zrobić lukier , którym udekorujemy pączki na Tłusty Czwartek. Z pomocą miksera ucieramy 3 białka z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy odrobinę rumowego aromatu. Ostudzone pączki maczamy w lukrze i pozwalamy mu się skrystalizować.
Pod wpisem link do innych słodkości :)