Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłusty Czwartek domaga się zwiększonej ilości kalorii !
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 934
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2147
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4164
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 934
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2147
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4164
Składniki
Zalewamy drożdże niewielką ilością letniego i osłodzonego łyżeczką cukru mleka. Odstawiamy miskę w okolicę pieca lub kaloryfera na kilkanaście minut. Jajko i 3 żółtka musimy utrzeć z jedną łyżką cukru. Do pojemnika przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy do niej po kolei - drożdże, cukier który nam został, utarta masę jajeczną, rozpuszczoną w rondelku i ostudzoną margarynę oraz resztę mleka.
Mieszamy ciasto doprawiając je solą, rumem i odstawiamy do wyrośnięcia. Odrywamy kawałki ciasta robiąc z nich placuszki. Nakładamy na placek powidła śliwkowe zamykamy brzegi i delikatnie formujemy kulki. Można je delikatnie spłaszczyć. Tak zrobione pączki odstawiamy ponownie na kilka minut by drożdże zrobiły swoje.
Smażymy pączki z obu stron na gorącym głębokim oleju. Pozostało jedynie zrobić lukier , którym udekorujemy pączki na Tłusty Czwartek. Z pomocą miksera ucieramy 3 białka z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy odrobinę rumowego aromatu. Ostudzone pączki maczamy w lukrze i pozwalamy mu się skrystalizować.
Pod wpisem link do innych słodkości :)