Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z nadzieniem

Pączki z nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1574

Dodano:

Odsłon: 1530

Dziś Tłusty Czwartek więc i u mnie nie zabrakło pączków.

Składniki

  • 1 kg. mąki
  • 7 żółtek
  • 1/4 szkl.cukru
  • cukier waniliowy
  • 80 g drożdży
  • 500 ml. mleka
  • 125 g margaryny
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 litr oleju
  • cukier puder
  • powidła śliwkowe
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pączki z nadzieniem

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlać troszkę ciepłego mleka,rozkruszyć drożdże,dodać 1 łyżeczkę mąki i cukru.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(wszystko zależy jakie mamy drożdże,ale tak około 15-20 minut).

  2. W garnku podgrzać mleko i rozpuścić margarynę.Pozostawić do przestygnięcia.

  3. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.

  4. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki wraz z chłodnym mlekiem i żółtkami oraz spirytusem.Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  5. Gdy ciasto mamy już wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę posypaną delikatnie mąką wałkujemy na około 2 cm wycinamy przy pomocy dłużej szklanki kółka na jedno nakładamy odrobinę powideł i przykrywamy drugim kółkiem zlepiamy boki i przy pomocy mniejszej szklanki wycinamy ponownie kółko.Gotowe pączki zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.W tym czasie w garnku podgrzewamy olej.

  6. Pączki smażymy na gorącym oleju na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor ,po 2 minuty z każdej strony.Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej na talerz z ręcznikiem papierowym.Osuszone z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem.



    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 13 lutego 2015 Przyznam, że wolę z lukrem, ale Twoje tak ślicznie wyglądają, że zjadłabym od razu :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 lutego 2015 Boskie pączusie! wszystkie mogę tak ponadgryzać ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń