Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś Tłusty Czwartek więc i u mnie nie zabrakło pączków.
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 98
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 141
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 98
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 141
Składniki
Do miseczki wlać troszkę ciepłego mleka,rozkruszyć drożdże,dodać 1 łyżeczkę mąki i cukru.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(wszystko zależy jakie mamy drożdże,ale tak około 15-20 minut).
W garnku podgrzać mleko i rozpuścić margarynę.Pozostawić do przestygnięcia.
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki wraz z chłodnym mlekiem i żółtkami oraz spirytusem.Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto mamy już wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę posypaną delikatnie mąką wałkujemy na około 2 cm wycinamy przy pomocy dłużej szklanki kółka na jedno nakładamy odrobinę powideł i przykrywamy drugim kółkiem zlepiamy boki i przy pomocy mniejszej szklanki wycinamy ponownie kółko.Gotowe pączki zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.W tym czasie w garnku podgrzewamy olej.
Pączki smażymy na gorącym oleju na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor ,po 2 minuty z każdej strony.Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej na talerz z ręcznikiem papierowym.Osuszone z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!