Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś Tłusty Czwartek więc i u mnie nie zabrakło pączków.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 519
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2681
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 737
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2987
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 519
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2681
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 737
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2987
Składniki
Do miseczki wlać troszkę ciepłego mleka,rozkruszyć drożdże,dodać 1 łyżeczkę mąki i cukru.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(wszystko zależy jakie mamy drożdże,ale tak około 15-20 minut).
W garnku podgrzać mleko i rozpuścić margarynę.Pozostawić do przestygnięcia.
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki wraz z chłodnym mlekiem i żółtkami oraz spirytusem.Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto mamy już wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę posypaną delikatnie mąką wałkujemy na około 2 cm wycinamy przy pomocy dłużej szklanki kółka na jedno nakładamy odrobinę powideł i przykrywamy drugim kółkiem zlepiamy boki i przy pomocy mniejszej szklanki wycinamy ponownie kółko.Gotowe pączki zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.W tym czasie w garnku podgrzewamy olej.
Pączki smażymy na gorącym oleju na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor ,po 2 minuty z każdej strony.Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej na talerz z ręcznikiem papierowym.Osuszone z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!