Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz czekać na tłusty czwartek, aby przygotować pyszne pączki z nadzieniem różanym. Takie pączki najszybciej znikają ze stołu, a w połączeniu z filiżanką herbaty są po prostu wyborne. Na pewno zaskoczy cię niesamowite wykończenie pączków z dodatkiem płatków róż.
Składniki
Zacznij pracę od podgrzania mleka (ma być ciepłe, ale nie gorące). W misie robota kuchennego umieść przesianą mąkę, sól, cukier, jajka, miękkie masło, drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Zamontuj hak do mieszania ciasta drożdżowego i miksuj składniki przez około minutę, aby się dobrze połączyły. Następnie zwiększ prędkość i wyrabiaj ciasto około 10-12 minut, aż masa stanie się zwarta i zacznie się odklejać od ścianek misy. Po tym czasie przykryj misę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
W malakserze lub młynku od kawy zmiel płatki róż i połącz je z przesianym cukrem pudrem. Odstaw na później.
Gdy ciasto odpocznie, przenieś je na oprószoną mąką stolnicą, lekko wyrób i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinaj koła np. szklanką, w każde włóż 1 łyżeczkę konfitury, zawijaj do środka i uformuj kulę. Po przygotowaniu wszystkich pączków, przykryj je bawełnianą ściereczką i odczekaj 5 minut. W płaskim garnku rozgrzej tłuszcz (ok. 5-7 cm) i wrzucaj pączki tak, aby się nie stykały i łatwo pozwolą się odwracać podczas smażenia. Usmażone pączki wykładaj na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe obtocz różanym cukrem pudrem. Podawaj od razu.