Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są pączki z serka Danio. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne, a po ich spróbowaniu nie sięgniesz już po klasyczne pączki z cukierni. Pączki możesz zostawić puste lub po usmażeniu nadziać je ulubionym dżemem, kremem budyniowym lub marmoladą.
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 76
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 133
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 584
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 76
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 133
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 584
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Wbij do miski robota kuchennego jajka, dodaj cukier puder oraz serki Danio i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym sól i alkohol lub ocet. Zmiksuj na gładką masę. Nie martw się, że ciasto wychodzi kleiste, takie powinno być. Dla ułatwienia formowania pączków, nalej około 50 ml oleju do talerzyka, posmaruj nim dłonie i natłuszczonymi dłońmi odrywaj porcje ciasta i formuj kulki (ok. 3-4 cm średnicy).
Wrzucaj okrągłe pączki na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz (ok. 180°C) lub użyj frytkownicy. Po wypłynięciu pączki same się odwrócą, więc powinny być równomiernie usmażone ze wszystkich stron. Jeśli smakołyki zbyt szybko się smażą, zmniejsz odrobinę gaz. Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozwól tłuszczowi się wchłonąć. Gdy pączki są jeszcze ciepłe, obtocz je w cukrze pudrze i ułóż na talerz do serwowania. Możesz je też nadziać marmoladą.