Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne pączki z bardzo nietypowego przepisu, w którym do ciasta drożdżowego dodaje się ugotowane ziemniaki.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15730
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 416
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15730
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 416
Składniki
Do miski wsyp mąkę i na środku zrób dołek Wkrusz do niego drożdże, posyp 1 łyżką cukru, polej mlekiem i zasyp wszystko lekko mąką Przykryj folią lub ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną rosnąć na ok. 15 min w ciepłe miejsce
Dodaj żółtka, resztę cukru, ziemniaki, szczyptę soli i wyrób gładkie i jednolite ciasto przez ok. 10 min (w razie potrzeby dolej nieco ciepłego mleka, jeśli ciasto byłoby za suche) Wlej roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrób aż ciasto stanie się jednolite Przykryj miskę folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 min
Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek i podziel na porcje o wielkości ok. 55 g (wyjdzie 12 pączków) Z każdej porcji uformuj kulkę i odłóż na stolnicę podsypaną mąką Uformowane kulki posyp lekko mąką i przykryj folią lub ściereczką, zostaw do napuszenia na ok. 30 min
W międzyczasie rozgrzej olej na średnim palniku Pączki smaż z każdej strony ok. 2-3 min na złoty kolor Możesz polać lukrem: ok. szklankę cukru pudru rozetrzyj z ok. 3 łyżkami gorącej wody