Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z dodatkiem ziemniaków mogą wydać ci się kontrowersyjnym pomysłem. Przypomnij sobie jednak jakiekolwiek ciasto z warzywami – marchewką, dynią czy burakami. Bardzo długo zachowuje świeżość, prawda? Właśnie takie są paczki ziemniaczane – delikatne, pulchne i wilgotne nawet po 2-3 dniach od usmażenia.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4322
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4322
Składniki
Ugotuj ziemniaki do miękkości. Z jeszcze gorących przygotuj purée (przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa) i połącz je z miękkim masłem. Wymieszaj na gładką masę.
Do przestudzonej do około 35°C masy ziemniaczanej rozkrusz drożdże i dokładnie wymieszaj.
Ubij żółtka i jajko z cukrem i ziarenkami wanilii. Wmieszaj do masy ziemniaczanej.
Połącz masę z przesianą przez sitko mąką i solą. Wyrób na gładkie ciasto, pod koniec dodając do niego spirytus. Gotowego ciasta nie musisz odkładać do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na porcje. Z każdej uformuj placuszek. Na środek nałóż trochę powideł lub gęstej marmolady. Zalep dokładnie brzegi i uformuj kuliste pączki. Układaj je na stolnicy posypanej mąką. Na koniec oprósz mąką z wierzchu, przykryj ściereczką i pozostaw na kwadrans.
Rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Musi być go na tyle dużo, by pączki zanurzyły się co najmniej do połowy. Smaż partiami – kilka minut po każdej ze stron.
Usmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.