Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-06-2012
Słodkie, kruche do wypróbowania z dowolnymi owocami.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18530
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9511
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 345
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18530
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9511
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2074
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 345
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na drobne kawałki zimne masło, jajko oraz mleko. Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w malutką kostkę, zalewamy sokiem z cytryny. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone jabłka oraz cukier. Dusimy ok. 5-10 min. na lekkim ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Zimne ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na macie silikonowej lub papierze do pieczenia posypanym dosyć obficie mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm, następnie wycinamy prostokąt o wym.10 x 17 cm. Na jednym z końców nakładamy nadzienie z jabłek i przykrywamy drugim końcem ciasta. Dociskamy wszystkie boki widelcem, zanurzanym w mące. Wierzch ciasta przekłuwamy w paru miejscach widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25-30 min. do lekko złotego koloru. Składniki na polewę łączymy w garnuszku i podgrzewamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Polewamy ostudzone ciastka i obsypujemy lekko cukrem. Smacznego.